OVERLAST VLIEGTUIGPASSAGIERS STIJGT EXPLOSIEF

dronken airport
Facebooktwitterlinkedinmail

Er moet een Europese zwarte lijst komen van passagiers die zich ernstig misdragen in het vliegtuig. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Dat  pilotenvakbond VNV en FNV Cabine pleiten hiervoor naar aanleiding van cijfers over incidenten met reizigers die de Inspectie voor Leefomgeving en Transport vandaag bekendmaakt.

 Alleen al vorig jaar waren er 985 meldingen van wangedrag van passagiers. Het zijn meldingen van vrijwel alleen Nederlandse maatschappijen. Vaak gingen die misdragingen gepaard met alcohol. Verhalen van dronken jongeren die plassen in het gangpad en van seks aan boord. De vakbonden willen daarom dat Schiphol de verkoop van alcohol aan reizigers aan banden legt.

Maatschappijen hanteren eigen zwarte lijsten, maar kunnen nu omwille van privacy geen gegevens delen. „Wie niet met KLM mee mag, kan gewoon via British Airways boeken”, zegt Zakaria Boufangacha, vakbondsbestuurder bij FNV Cabine in De Telegraaf

Bij misdragingen van reizigers is vaak alcohol in het spel. Ik heb met enige regelmaat te maken met passagiers die vervelende opmerkingen maken. Maar ik ben ook weleens in mijn billen geknepen.”

Volgens de vakbonden VNV en FNV Cabine ligt er ook een rol voor Schiphol. „De luchthaven speelt een belangrijke rol in het nuchter houden van passagiers”, zegt Joost van Doesburg van de pilotenvakbond VNV vanavond in een uitzending van Brandpunt. Boufangacha vult aan: „Het zou hoger op de agenda van Schiphol moeten komen. Er is sprake van onderbemanning op de luchthaven en een tekort aan marechaussees. Het is vragen om problemen als je geen adequaat en proactief beleid voert op alcoholpreventie op het vliegveld. Nu komt het veelal op de schouders van cabinepersoneel, een zware last.”

Een KLM-stewardess vertelt anoniem aan deze krant: „Bij misdragingen van reizigers is vaak alcohol in het spel. Ik heb met enige regelmaat te maken met passagiers die vervelende opmerkingen maken. Maar ik ben ook weleens in mijn billen geknepen.”

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: