MINISTER ZET WOUTER BOS VOET DWARS OP SCHIPHOL

Wouter BosFoto Flickr
Facebooktwitterlinkedinmail

COLUMN – CDA minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft ingegrepen in de politieke stoelendans om de hoogste positie van de Schiphol Group. Verschillende bronnen meldden, dat de PvdA “wonderboy” Wouter Bos, ooit minister van Financiën, Schiphol’s grootste aandeelhouder, door ingrijpen van de nieuwe minister als eerst verkorene van de “shortlist” is geschrapt.


door ARNOLD BURLAGE


De Raad van Commissarissen van de luchthaven, die het advies volgde van Wouter Bos’ politieke vrienden op het ministerie onder aanvoering van Jeroen Dijsselbloem, kreeg met die inmenging een flinke tik op de vingers. Het politieke spel om de aantrekkelijk post – jaarinkomen circa een half miljoen – lijkt daarmee uit.

De minister greep in nadat al in een eerder stadium ook door de VVD sterretjes en ex ministers Melanie Schultz van Haegen en Janine Hennis Plasschaert voor de aantrekkelijke positie hadden geopteerd. Zij hoorden na hun afwijzing bij de Raad van Commissarissen – geen draaideur politici maar een “frisse” start – tot hun verrassing dat Wouter Bos de droomkandidaat was van de Raad van Commissarissen.

Dolly Dots

De beide Dolly Dots togen op hoge poten naar het torentje, waar Mark Rutte ook tot diens verrassing van de aanstaande benoeming van de PvdA coryfee hoorde. “Wij niet, dan hij ook niet…”, briesten de dames, doelend op Wouter Bos. De voormalige vice-premier zou worden benoemd op basis van zijn prestaties als fusie-manager van het AMC en het VU Medisch Centrum, alsmede zijn geslaagde actie om het Europese Medicijnagentschap EMA voor ons land binnen te halen.

De Raad van Commissarissen van de luchthaven, onder leiding van president commissaris Louise Gunning, bleek om die en ook wel politieke en nòg minder objectieve redenen de keuze voor Wouter Bos te hebben gemaakt. Zo was bijvoorbeeld Schiphol commissaris Joop Wijn, oud CDA politicus en huisvriend van Wouter Bos – hij was ceremoniemeester op de bruiloft van de oud PvdA minister – lid van de kleine benoemingscommissie. Zijn stem leek daarmee bij voorbaat al vast te staan.

Luchtvaartjournaliste Yteke de Jong schreef in De Telegraaf terecht dat Wouter Bos zijn benoeming niet meer leek te kunnen ontgaan, ondanks ‘signalen’ uit de luchtvaartsector dat de “rammelende” Raad van Commissarissen zich op wel heel erg glad ijs bleek te hebben begeven.

Nijhuis

Wie de nieuwe topman van Schiphol dan wel gaat worden is nog een raadsel. Op de shortlist staat met andere “tweede keus” ook Arthur van Dijk, voorzitter van Logistiek Nederland en oud CDA wethouder van de Haarlemmermeer. Of de nieuwe topman van Schiphol alle door de huidige president Jos Nijhuis aangerichte schade zal kunnen oplossen, is de vraag.

Onder het bewind van wat wel de Sloper van Schiphol wordt genoemd, vertrok immers een groot deel van het ervaren management. Nieuwe onervaren managers proberen het losgeslagen schip vergeefs op koers te krijgen.

“Schiphol is onder leiding van de huidige topman Jos Nijhuis compleet vastgelopen door diens volumebeleid”, analyseerde luchtvaartjournaliste Yteke de Jong feilloos, verwijzend naar het tegen alle afspraken in losgelaten selectiviteitsbeleid met voorrang voor de netwerk-maatschappijen in plaats van pretmaatschappijen zoals EasyJet.

Plafond

“Het plafond is praktisch bereikt, drie jaar eerder dan verwacht waardoor de luchtvaartmaatschappijen geen kant meer op kunnen. De afgelopen jaren is te weinig geïnvesteerd in voldoende infrastructuur op de grond en is de aanleg van Lelystad Airport uitgedraaid op een maatschappelijk en organisatorisch debacle”, aldus haar analyse. Spijker op z’n kop!

Volgens het profiel moet de kandidaat een goede maatschappelijk antenne hebben, alsmede verbindende kwaliteiten en affiniteit met logistiek. Maar dat heeft de Turkse groenteboer in de Jordaan ook.

De huidige topman vertrekt per 1 april. Benieuwd welke lijken er dan nog boven aarde staan en welke er daarna nog uit de kast zullen komen. Wie brandt daaraan zijn (of haar) handen.

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Topman Jos Nijhuis, waarmee vrijwel de hele luchtvaartsector in een soort gewapende vrede omging, vertrekt en slechter kan het bijna niet worden.

Arnold Burlage

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: