KLM SCHOFFEERT VNV EN OR VOOR RECHTBANK

De vertrouwensbreuk inbeeldDe vertrouwensbreuk in beeld.
Facebooktwitterlinkedinmail

BADHOEVEDORP.  De strijd in het pensioenconflict tussen de KLM top en de pilotenvakbond VNV verhardt nu de “deadline” van 1 december in zicht komt. Ook de OR, die goedkeuring onthield aan de vergaande plannen, ligt inmiddels onder vuur van de directie, die inmiddels “onzichtbaarheid en afwezigheid” tijdens de escalerende problemen wordt verweten.


door Arnold Burlage


De integrale weergave van de verklaring die de VNV uitgaf na het wederom oplopen van het conflict luidt als volgt:

“KLM heeft een volgende stap gezet in haar poging om het pensioen van haar werknemers te verslechteren. Dit keer lagen de pensioenen van de vliegers onder vuur doordat de werkgever doorging om eigenzinnig een nieuw pensioenfonds op te richten voor de nieuw op te bouwen pensioenaanspraken. Aangezien dit niet op goedkeuring van de Ondernemingsraad heeft kunnen rekenen, besloot KLM toen maar om via de rechter toestemming af te gaan dwingen om zo de werknemers buiten spel te zetten. Bijzonder was dat drie rechters zich over deze verzoekschrift procedure bogen.

Aangezien de inzet een nieuw pensioenfonds is waar het vliegerpensioen in het vervolg opgebouwd gaat worden had de VNV zich als belanghebbende partij gemeld in de zaak. Na aanvang bleek dat KLM werkelijk alles uit de kast haalde haar eis kracht bij te zetten om zo een nieuw pensioenfonds coûte que coûte er door te drukken. Tegen de wil en tegen de instemming van haar vliegers en de OR in. In de rechtszaal heeft het bedrijf er op schofferende wijze voor gekozen om de ene leugen na de andere te presenteren aan de rechter. De VNV vindt dit onacceptabel. Daar waar aan de onderhandelingstafel een oplossing gezocht zou moeten worden en waar men elkaar zou moeten kunnen vertrouwen gebeurt het tegenovergestelde.

Zo werd onder andere beweerd dat GC32 de marionet van de VNV is en verantwoordelijk gehouden wordt voor het onder de rechter liggende OR handelen, hetgeen feitelijk en aantoonbaar onjuist bleek. Ook werd beweerd dat het bestuur van het huidige fonds, waarin KLM gepensioneerden en vliegers vertegenwoordigers hebben ‘verlamd wordt door geschillen’ en in ‘goed bestuur wordt gehinderd’.

De advocaat van KLM maakte het op een gegeven moment zo bont dat hij om KLM’s gezicht te redden maar aan de rechters vertelde dat hij bepaalde zaken zelf had verzonnen. Zo bleef de advocaat van KLM de donkere bijstortingswolk van € 600 mln in de lucht houden dit terwijl allang bekend is dat het bedrag zich nu rond de €95 mln beweegt. De laatste memo daarover van het pensioenfonds leek KLM kennelijk volledig te hebben vergeten, gevolgd door het feit dat KLM opzettelijk verzweeg dat hun fondsbestuurder in de zaal zat toen de rechter naar een bevestiging hiervan door het pensioenfonds zocht. Toen de VNV later wel aangaf dat in de memo de € 600 miljoen gereduceerd is tot € 95 miljoen – een bedrag dat gezien het aankomende financiële record-jaar geen enkele bedreiging kan zijn voor de bedrijfsvoering en daarbij in geen enkele verhouding staat tot wat de KLM vliegers alleen dit jaar al inleveren – bleek dat er wel degelijk een pensioenfondsbestuurder namens de werkgever in de zaal aanwezig was. Het behoeft geen toelichting dat de rechter not amused keek bij deze constatering.

Wij vinden dit KLM onwaardig. De bedrijfsleiding heeft wat ons betreft een nieuwe grens overschreden door zich te bedienen van deze praktijken. Na de opzegging van het pensioenprotocol, het pleidooi vol onwaarheden in het eerdere Kort Geding over de opzegging met daarin veelal financiële onzin die de rechter angst heeft moeten inboezemen is dit het volgende teken van onbetrouwbaar management, dat zich niet lijkt te bekommeren over een fatsoenlijke relatie met het personeel waaronder de vliegers. De oprichting van een Actie Informatie Team komt hiermee snel dichterbij. We kunnen en mogen dit niet over onze kant laten gaan.

De lopende onderhandelingen worden ernstig geschaad door het handelen van KLM. Als je in een rechtszaal publiekelijk voorgelogen wordt, vormt dat een onacceptabele basis om via overleg tot een oplossing te komen.

Op woensdagmiddag 30 november tijdens de infosessie volgt de uitspraak. De beschikking en het vervolg zullen we tijdens deze infosessie bespreken. Maar wat de uitkomst ook is van deze rechtszaak, het is duidelijk dat KLM uit ander hout gesneden is dan voorheen en dat wij ook uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Laat helder zijn dat we daar als VNV niet op zitten te wachten maar er wel klaar voor zijn zodra dat moet. Wij rekenen op uw steun!”

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: