KLM staakt mokkend vliegen over Iran en Irak

Irak en IranFoto: Flickr
Facebooktwitterlinkedinmail

In een curieuze, bijna mokkende verklaring heeft KLM aangekondigd voorlopig te stoppen met vliegen over Iran en Irak.

Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen mijdt dit luchtruim vanwege de onrust op de grond. KLM bleef tot nu toe vliegen omdat volgend Nederlandse analisten overvliegen op een bepaalde hoogte veilig was. Curieus omdat de Franse en Amerikaanse autoriteiten het luchtruim boven beide landen nog niet hebben vrijgegevenl

Eerder deze week kwam de vakbond van cabinepersoneel tegen de starre houding in opstand. Dat heeft nu kennelijk geholpen, want in onderstaande, verklaring kondigt KLM aan nu toch te stoppen met vliegen over Iran en Irak. Maar dat doet de maatschappij niet zonder in de verklaring toch nog even het gelijk te halen.

KLM vliegt op dit moment niet over Iran en Irak. Dit is geen veiligheidskwestie. KLM heeft een security-managementsysteem waarmee risico’s worden geanalyseerd en zo veilige vliegroutes worden bepaald. Uit deze analyse blijkt dat er weer over Iran en Irak kan worden gevlogen. Voor deze analyse wordt mede gebruikgemaakt van informatie die wordt gedeeld binnen de Nederlandse expertgroep, waar alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, de inlichtingendiensten, Ministerie van Defensie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Buitenlandse Zaken, NCTV en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deel aan nemen. Ook EASA heeft geen veiligheidsbezwaren tegen het vliegen in het Irakese en Iraanse luchtruim, mits op bepaalde hoogte. De Franse en Amerikaanse autoriteiten hebben deze luchtruimen echter nog niet vrijgegeven voor Franse en Amerikaanse burgers. In verband met codeshare-afspraken met Air France en Delta Air Lines ziet KLM zich daardoor genoodzaakt vooralsnog niet over Iran en Irak te vliegen.  

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: