GASTCOLUMN: VETTE VINGERAFDRUK

vingerafdrukFoto Flickr
Facebooktwitterlinkedinmail

Het oog viel er direct op. De vingerafdruk van de vorige passagier op het beeldschermpje voor mij op rij veertien van de Boeing 787 die naar een zonnige bestemming ging vliegen. Een forensisch onderzoeker zou er zo een profiel uit kunnen halen, zo duidelijk was het spoor ‘op de plaats delict’ achtergelaten.


door Theo Jongedijk


Het is een verrijking in de luchtvaart. Iedere passagier heeft tegenwoordig een eigen beeldschermpje dat is ingebouwd in de achterzijde van de stoel van degene die daar op zit. Geen getuur meer naar een vaag beeld hangend boven de hoofden van andere passagiers.

De nieuwe serviceverlening wordt massaal gebruikt om films te kijken, of spelletjes te spelen die je voorheen tijdens een lange vlucht deed op het veel kleinere beeldschermpje van je smartfoon.

Dat was ook de tijd dat er nog maaltijden aan boord werden geserveerd die met vork en mes van plastic – vanwege de veiligheid – werden genuttigd.

Handen

Waar aan de ene kant het comfort dank zij de techniek wordt  verbeterd, wordt dat aan de andere kant minder. Eten in het vliegtuig doen we tegenwoordig met de handen. Een broodje kroket, ja van Dobbe, of een saucijs staan nu op het menu.

Deze worden met de vingers naar binnen gewerkt. Direct daarna gaan de vingers weer over het schermpje. Vandaar die vette vingerafdruk voor mij.

Of is deze van een sanitaire stop? Hebben de meeste mannen al richtingsproblemen met vaste grond onder de voeten, in de lucht is trefzekerheid helemaal niet gegarandeerd.

Is de vingerafdruk voor mij wellicht van iemand die na het urineren de handen niet wast? Dat valt te constateren in grotere gelegenheden waar ook als gentleman vermomde heren hier niet eens meer de tijd voor nemen.

Waar in de cruisevaart van alles wordt gedaan om het Noro-virus, veroorzaker van akelige buikloop die dodelijk kan zijn voor oudere reizigers, buiten boord te houden, daagt de luchtvaart deze ziektekiemen juist uit om mee te reizen.

Veiligheid staat terecht op nummer één.

Met de hygiëne in de luchtvaart ziet het er echter door al die beeldschermen – en het menselijke gedrag – minder gezond uit.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: