FRANSEN KNAGEN VERDER AAN KLM

vliegtuigvleugelsAir France KLM
Facebooktwitterlinkedinmail

AMSTERDAM – De Fransen knagen verder aan aan de zelfstandigheid van KLM. In stilte worden steeds meer bedrijfsonderdelen overgeheveld naar Parijs. Daarvoor waarschuwt onder andere de ondernemingsraad van de Nederlandse luchtvaarttrots.

Dat meldt luchtvaartjournaliste Yteke de Jong in de De Telegraaf.

 Air France-KLM wil de Nederlandse tak van de laatste zeggenschap beroven. De Fransen willen cruciale bedrijfsonderdelen overhevelen naar Parijs. Vooral het feit dat KLM niets meer te zeggen heeft over de succesvolle allianties met de Chinese partners is de nekslag, zeggen bronnen binnen de KLM-directie.

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad (or) heeft inmiddels een brandbrief naar de holding in Frankrijk gestuurd, waarin ze eist dat een nieuw centralisatieplan onmiddellijk wordt stopgezet.

„Door dit plan verandert KLM in een uitvoerder van Franse plannen en heeft ze niets meer over zichzelf te zeggen”, zegt or-voorzitter Jan-Willem van Dijk.

De samenwerking tussen de Franse en Nederlandse tak van de luchtvaartalliantie verloopt meer dan tien jaar na de fusie nog steeds heel moeizaam.

„De cultuurverschillen zorgen ervoor dat de lijnen juist langer worden in plaats van korter. Alles verzandt in inefficiënt overleg.

Daar waar twee KLM’ers nodig zijn, zitten er achttien Fransen aan tafel.”

De afgelopen jaren liep de subtop bij KLM leeg om die reden, meldt De Telegraaf

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: