NIEUW CONFLICT KLM EN PILOTEN BORRELT

piloten in cockpitFoto KLM
Facebooktwitterlinkedinmail

Er borrelt een nieuw conflict tussen de KLM en haar piloten. Inzet van de strijd is het uitblijven van een aan de piloten toegezegde positie in het bestuur van de luchtvaartmaatschappij. Dit meldt De Telegraaf

In het akkoord over versoberde arbeidsvoorwaarden tussen de piloten en de KLM is vorig jaar afgesproken dat de piloten aandeelhouder zouden worden van de luchtvaartmaatschappij. Dit in ruil voor een kapitaalinjectie van ruim 300 miljoen euro. Onderdeel van de deal was dat er ter waarde van ruim 70 miljoen euro aandelen zou worden uitgegeven voor de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers. Ook zouden de piloten een plek krijgen in het bestuur van de luchtvaartmaatschappij.

Het heeft er echter alle schijn van dat KLM CEO-Pieter Elbers er niet in slaagt om voor dit onderdeel van de afspraken toestemming te krijgen van de de Air France-KLM top in Frankrijk. Hoewel Elbers zegt dat hij er nog mee bezig is, is er al maanden geen voortgang.

De VNV zou volgens de afspraak ook een zetel krijgen in het bestuur van Air France KLM, maar dit staat niet op de agenda voor de aandeelhoudersvergadering van 19 mei aanstaande, net zo min als een emissie van aandelen ten behoeve van de Nederlandse piloten.

Voorzitter Steven Verhagen van de VNV toont zich vooralsnog geduldig. „In drie weken kan er nog van alles gebeuren”, zo stelt hij in De Telegraaf . In principe zijn aandelen Air France KLM op de vrije markt te kopen, maar dat betekent dat er geld uit de kas vloeit. „Dat was nou precies niet de bedoeling van ons akkoord van vorig jaar.”

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: