Onderzoek naar veiligheid vliegverkeer Schiphol

schipholFoto Tom Jutte/Flickr
Facebooktwitterlinkedinmail

 

SCHIPHOL –
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. De OVV heeft dat verontrustende nieuws bekend gemaakt. De Luchtverkeersleiding Nederland, LVNL, juicht het onderzoek toe en heeft daarop de laatste jaren ook meerdere keren aangedrongen omdat de verhouding tussen veiligheid en mileueisen steeds meer in onbalans dreigen te raken. Er zijn in de afgelopen jaren een paar incidenten geweest, zoals bijna-botsingen op de startbaan.
De raad wil nu weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten ,,hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming”. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder.

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.
De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een besneeuwd vliegveld.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is continu bezig met het verbeteren van de veiligheid van het vliegverkeer in Nederland. LVNL juicht daarom dit thematische onderzoek van de OVV toe. “Door mogelijk nieuwe inzichten kunnen we samen met de andere betrokken partijen de veiligheid verder verbeteren”, aldus de LVNL directie in  een reactie. De verschillende partijen uit de luchtvaartsector werken samen binnen het Veiligheidsplatform Schiphol (VPS). LVNL doet permanent onderzoek naar het verbeteren van de veiligheid en onderzoekt zelf voorvallen. Het onderzoek naar voorvallen publiceert LVNL op de website om de omgeving meer inzicht te geven.

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: