“PLAN NEDERLAND VOOR BOYCOT ZEER DOM”

Akbhar Al BakerAkbhar Al Baker ceo Qatar Airways
Facebooktwitterlinkedinmail

door Arnold Burlage

BRUSSEL,- Topman Akbar Al Baker van Qatar Airlines heeft tijdens een business lunch van de European Aviation Club in Brussel de vloer aangeveegd met de dreiging van Nederland om de deur dicht te gooien voor meer vluchten van maatschappijen uit het Midden Oosten, waarvan staatssteun wordt vermoed.

“Zeer dom om dat te doen. Nederland is een distributieland en heeft dus aan- en afvoer van producten nodig.We hebben zelfs toch ook vergunning voor vrachtvluchten gekregen nu de Nederlandse maatschappij Martinair is ontmanteld”, zei de hoogste baas van Qatar Airways dat onder meer door pilotenvakbonden op één lijn wordt geplaatst met Emirates en Etihad.

Akbar Al Baker vervolgde: “Nederland of Europa kan ons buiten de deur houden maar dan krijgen ze daar bijvoorbeeld Turkish Airlines voor terug. En daarvoor geldt hetzelfde als voor het business model van mijn maatschappij, waarvan ik trouwens tientallen gelijke voorbeelden over de hele wereld kan noemen”. De Qatar topman ontkende met weinig woorden het genieten van staatssteun

Intussen wint de mening terrein dat pogingen zinloos zijn om de bedrijfsvoering te veranderen van de snel oprukkende maatschappijen uit het Midden Oosten. “”De enige effectieve manier is om onszelf opnieuw uit te vinden”, viel gisteren te beluisteren onder de luchtvaart- en EU vertegenwoordigers tijdens de lunch in Brussel.

Nederland wil de deur voor de concurrenten uit de golfstaten ook niet alleen in het slot gooien, maar in EU verband. Tot dusver is evenwel nog niets gebleken van zo’n unanieme aanpak. Frankrijk gaf daarentegen meer landingsrechten, nadat een bestelling van helikopters van Qatar was ontvangen.

De omstreden PvdA staatssecretaris Wilma Mansveld, inmiddels opgevolgd door partijgenote Sharon Dijksma dreigde vorig jaar solistisch met een slot op de vliegvergunningen voor de Golf maatschappijen. Uit Qatar kwam daarop direct het dreigement van een boycot van ondermeer Shell dat grote belangen in Golfstaat heeft bij de winning van gas.

LEES OOK DE COLUMN VAN ARNOLD BURLAGE: DE SHEIK HEEFT GELIJK

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: