‘KLM ZET MES IN DUIZENDEN VASTE BANEN’

klm kist vlakklm aankomst '
Facebooktwitterlinkedinmail

SCHIPHOL- Luchtvaartjournalist Yteke de Jong schrijft vandaag in De Telegraaf dat bij de KLM duizenden vaste banen gaan verdwijnen.

Samengevat meldt zij het volgende:

Dat volgens de vakbond FNV  de KLM de  laagste functies in het bedrijf uitsluitend door uitzendkrachten laten vervullen.

De vakbond zegt dat het gaat om 3000 functies binnen KLM, dat is 10% van het huidige personeelsbestand. Het betreft bijvoorbeeld de banen van grondstewardessen of bagagesjouwers. Volgens de FNV onzalig voor een dienstverlenend bedrijf, waarbij de medewerkers ook het visitekaartje zijn.

De KLM bevestigd  dat ,,het aantal flexkrachten zal stijgen door de groei van het bedrijf en door natuurlijk verloop in te vullen met flexkrachten.”

De luchtvaartmaatschappij laat verder weten dat het samen met de sociale partners bekijkt hoe er in de toekomst omgegaan kan worden met de inzet van uitzendkrachten. Dit is een stijlbreuk bij KLM, die bekend staat om zijn jarenlange dienstverbanden. Onbespreekbaar volgens de FNV. ,,Het is een ordinaire kostenreductie, waarbij echte banen verdwijnen”, zegt bestuurder Jan van den Brink.

KLM is bezig met een aantal grote reorganisaties, onder meer bij de vrachttak. Daarnaast wordt er een zogeheten high performance organisatie ingevoerd.

De luchtvaartmaatschappij centraler zal worden aangestuurd.  Tot 2018 moet dit jaarlijks leiden tot 4% meer gewerkte uren bij het huidige personeel. Dat is broodnodig om te kunnen overleven in de luchtvaartsector.

,,We willen komen tot een sociaal flexmodel, dat ook als voorbeeld voor andere bedrijven kan dienen”, zegt KLM. Het ’uitzendplan’ wil KLM realiseren door natuurlijk verloop, pensionering en promotie. Daarbij helpt dat de luchtvaartmaatschappij een relatief vergrijsd bedrijf is.

Lees hier het hele verhaal.

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: