Bonden: ‘Europese luchtvaart aan rand van afgrond’

luchthaven werknemerFoto Flickr
Facebooktwitterlinkedinmail

De vakorganisaties betrokken bij de luchtvaart slaan alarm over de stand van de Europese luchtvaart. Door concurrentievervalsing dreigt de Europese luchtvaart ten onder te gaan.

Hieronder hun gezamenlijke verklaring:

De bonden,  VNC, VHKP, De Unie, FNV, NVLT, CNV, VCP en VNV, scharen zich gezamenlijk expliciet achter het onlangs gelanceerde initiatief van Europeans for Fair Competition, www.e4fc.eu. Dit is een coalitie van werknemers en werkgevers in Europa. Het is belangrijk dat ook in Nederland de handen ineen worden geslagen. De combinatie van Europese drang naar Open Skies overeenkomsten met de Golf regio en de daar excessief staatsgesubsidieerde maatschappijen zorgt voor een enorm gevaar voor de werkgelegenheid in de Europese luchtvaartindustrie. Dat moet gecoördineerd een halt worden toegeroepen.

Doel van E4FC, voorlichting en een Europees Mandaat

Het doel van deze coalitie is tweeledig. Allereerst dient deze als publiekscampagne. We willen hiermee iedereen duidelijk maken dat er veel banen verloren gaan als we deze gesponsorde maatschappijen uit het Midden-Oosten hun gang maar laten gaan. Het tweede doel is om via een gecoördineerde lobby een onderhandelingsmandaat af te dwingen voor de Europese Commissie dat erop gericht dient te zijn dat er weer eerlijk geconcurreerd gaat worden in de luchtvaart, dat de luchtvaartmaatschappijen volgens Europese standaarden transparant zijn over het verkrijgen van staatssubsidies en dat er een sanctiepakket klaar ligt mochten ze toch weer over de schreef gaan. 

Zonder actie worden we weggevaagd

“Gebeurt er niets, dan worden we weggevaagd door de buitensporig groeiende ME3 met hun enorme financiële staatsbronnen. Honderdduizenden banen in de Europese luchtvaart lopen gevaar! Harde clausules rondom eerlijke concurrentie in de luchtvaartverdragen met de Golfstaten en niet minder belangrijk: handhaving daarvan zijn noodzakelijk”, laat Steven Verhagen, president van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, namens de gezamenlijke vakbonden weten.

ME3 rooft Europese markt leeg

Annette Groeneveld voorzitter van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel vervolgt: “Het is simpelweg vijf voor twaalf. Als je ziet hoe de maatschappijen Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways de Europese markt aan het leegroven zijn, geholpen door miljarden aan staatsubsidies, dan is het geen vraag of de Europese luchtvaart ten dode is opgeschreven maar wanneer.”

Daadkrachtig optreden is nodig

Joop Hofland van De Unie laat weten: “De Europese Commissie valt nog niet te betrappen op echte daadkracht. Zij zetten voornamelijk in op vrijhandelsverdragen of dat nu op redelijke, eerlijke en gelijke basis gebeurt of niet. De consument is belangrijk, maar de belangen van werknemers en werkgelegenheid komen er nu veel te bekaaid af. Deze onbalans in afwegingen zal funest zijn voor de Europese economie. De luchtvaart levert veel toegevoegde economische waarde, zowel van directe, als indirecte bedrijven. De Europese Commissie draagt ook de verantwoordelijkheid voor inkomenszekerheid van werknemers in de sector.”

Doorgeslagen liberalisering

Zakaria Boufangacha, bestuurder FNV Luchtvaart: “De liberaliseringsagenda van de Europese Commissie en Den Haag, maakt dat o.a. op Schiphol de deur wagenwijd openstaat voor dit soort staatsgesubsidieerde maatschappijen. Of zij nu voldoen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of op een eerlijke wijze de concurrentie aangaan, is daarbij minder relevant. De doorgeslagen liberalisering van de luchtvaartsector leidt tot enorme druk op kwaliteitsbanen en de werkgelegenheid op Schiphol. Deze race to the bottom moet stoppen! Dit kan door een gelijk speelveld te creëren. ‘Europeans for Fair Competitions’ zet zich daar maximaal voor in en daarom steunt óók FNV Luchtvaart deze campagne”.

Penny wise, pound foolish

“Wij begrijpen dat de zakken geld waar de oliesjeiks mee smijten de beleidsmakers in Den Haag en Brussel doen zwijmelen. Gevolg is dat Nederlandse maatschappijen –zonder ook maar één euro steun van de overheid- een wedstrijd spelen die ze nooit kunnen winnen. Hiermee zijn deze met oliedollars doorspekte kisten een grote bedreiging voor vele tienduizenden werknemers actief in en rondom de Nederlandse luchtvaart”, aldus Dolf Polders van CNV Vakmensen.

Emplooi verdwijnt

Ron Scherft van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici zegt: ”Het is een fabeltje dat die maatschappijen alleen maar werkgelegenheid en weelde komen brengen. Het zijn geen filantropen en netto verdwijnt er gewoonweg veel emplooi”.

Laat Eurocommissaris Bulc haar gang niet gaan

Bob van der Wal, voorzitter van de VHKP stelt: “De Nederlandse overheid moet snel en stevig inzetten nu zij een leidende rol heeft. We kunnen de liberale Eurocommissaris Bulc maar niet haar gang laten gaan. We vragen niet om protectionisme of staatsteun maar om handhaving van afspraken zoals deze bedoeld zijn”.

Ongelijk speelveld aan de kaak stellen

“Een gezonde luchtvaart is belangrijk voor de werkgelegenheid en economie in Nederland. Waar sprake is een ongelijk speelveld door staatssteun aan luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten moet Europa dat bij die landen aan de kaak stellen.”, benadrukt Nic van Holstein, voorzitter van de Vakcentrale voor Professionals (VCP). 

Europeans for Fair Competition wil dit probleem centraal gecoördineerd vanuit Europa aanpakken via een gerichte campagne. Als Nederlandse vakorganisaties juichen we dat toe en sluiten we ons bij die campagne aan. Voor meer informatie: www.e4fc.eu.

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: