ELBERS: HET WORDT SPANNEND OP SOCIAAL GEBIED

Pieter ElbersPieter Elbers / Foto KLM
Facebooktwitterlinkedinmail

KLM-CEO Pieter Elbers maakt zich op voor meer arbeidsonrust binnen de geplaagde luchtvaartmaatschappij. Dat blijkt uit een interview met Yteke de Jong dat vandaag in De Telegraaf staat.

Er is onrust onder het personeel, bij KLM vooral bij de stewardessen en technici. „Ik kijk met vertrouwen uit naar dit jaar. We hebben de uitdaging om aan verdere kostenverlaging te werken”, zegt Elbers.

Sinds begin november vliegt het cabinepersoneel van KLM op intercontinentale vluchten met één leidinggevende minder. Dit past in het beleid dat KLM een paar jaar geleden inzette, waarbij jaarlijks met minder mensen langer gewerkt moet worden.

Productie

Hierdoor kan het aantal vluchten, ’de productie’ in het jargon, omhoog. Nu er een nieuwe cao moet komen, zal Elbers het cabinepersoneel moeten paaien.

„Met het opgeloste pensioenconflict, verwacht ik dat we er ook uit zullen komen met de maatregel van één man minder in de cabine. Deze regel kan ook ongedaan worden gemaakt, maar dan moet de productiviteit ergens anders uit komen. Ik sta open voor voorstellen vanuit het cabinepersoneel zelf”, zegt Elbers hierover.

Probleem

Elbers maakt zich ook zorgen over het vollopen van Schiphol:

Het afgelopen jaar vervoerde KLM 30 miljoen reizigers, een recordaantal. Ook dit jaar groeit de luchtvaartmaatschappij verder.

Schiphol zit echter bijna aan het maximum aantal vliegbewegingen, met alle gevolgen van dien. Elbers: „Het is nog niet zeker, maar ik hoop dat we zoveel mogelijk van de aangevraagde landingsslots krijgen. Duidelijk is wel dat we vanaf 2018 zeker een probleem hebben.”

LEES HET HELE ARTIKEL HIER

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: