DUITSE AVONTUUR TRANSAVIA VOORBIJ

Duits avontuur voorbijMattijs ten Brink en de toenmalige Air France CEO bij de opening van de hub op Munchen
Facebooktwitterlinkedinmail

Het Duitse avontuur van Transavia is voorbij. Dat maakte directeur Mattijs ten Brink maandagavond bekend.

Eind oktober 2017 wordt de basis in München gesloten. Een dat noemt TenBrink ,,Een heel moeilijk besluit.” Volgens de Transavia-directeur gaat de maatschappij zich focussen op de uitbouw van de lowcost positie in Nederland. De luchtvaartmaatschappij wil de komende jaren blijven groeien in Nederland, zowel op Schiphol als de regionale luchthavens. “In Nederland laten we goede resultaten zien.”

En zo is de poging van Transavia om een bruggenhoofd te openen in het hart van concurrent Lufthansa jammerlijk gechrashed.

De prijsvechter van Air France KLM kon niet opboksen tegen de tegenzetten van Lufthansa en haar prijsvechter Eurowings. De operatie in München heeft miljoenen gekost, zonder dat er uitzicht was op succes.

Besluit

Volgens Ten Brink is de beslissing om te stoppen met de activiteiten buiten Nederland en Frankrijk niet genomen onder druk van Air France-KLM. “Dit is echt een besluit van Transavia Nederland.”

Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac beweert echter het tegenovergestelde. “Binnen de nieuwe ‘Trust Together’-strategie ligt de prioriteit in het verder ontwikkelen van Transavia in Nederland en Frankrijk. Het beëindigen van de basis in München maakt onderdeel uit van deze strategie.”

De VNV betreurt het dat Transavia heeft besloten dat de basis in München wegens slechte resultaten gaat sluiten. Transavia gaat nu haar focus weer volledig op Nederland leggen.

“Dit is een slag in het gezicht van de werknemers” volgens de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), Steven Verhagen.
Verder zegt hij daarover: “Het stemt ons droef dat een bedrijfsonderdeel dat net is opgestart het levenslicht nooit echt heeft mogen zien. En bovenal dat net aangestelde werknemers al op zo’n korte termijn een einde van het avontuur zien komen. Een groot deel van de piloten zal aan de slag kunnen bij Transavia in Nederland voor anderen zullen we in gesprek gaan met het bedrijf”, besluit de VNV-voorzitter.

LEES HIER HET VOLLEDIGE PERSBERICHT VAN TRANSAVIA:

Transavia zet in op groei in Nederlandse markt

Schiphol, 13 februari – Vandaag kondigde Transavia Nederland het besluit aan zich, conform de AIR FRANCE KLM-strategie ‘Trust Together’, te concentreren op groei in de thuismarkt. Transavia zal blijven investeren in een verdere positionering van het merk, digitale innovatie en de vloot, waarmee de positie als toonaangevende low-cost carrier met het grootste marktaandeel in Nederland zal worden verstevigd. Deze verandering van focus, in combinatie met de onzekerheid van de vooruitzichten voor de operaties in München op de lange termijn, hebben Transavia doen besluiten de vluchten vanuit de hub in München per eind oktober 2017 te beëindigen. Klanten die vanaf de basis in München willen vliegen, kunnen tot en met de laatste vlucht in oktober boeken en vliegen.

 Jean-Marc Janaillac

 Jean-Marc Janaillac, CEO van AIR FRANCE KLM gaf aan: “Binnen de nieuwe AIR FRANCE KLM-strategie ‘Trust Together’, de prioriteit van Transavia ligt in het verder ontwikkelen van haar beide thuismarkten, Nederland en Frankrijk. Het beëindigen van de basis in München maakt onderdeel uit van deze strategie.”

Pieter Elbers

 Pieter Elbers, CEO van KLM: “Door de krachten van KLM en Transavia te bundelen zullen we een nóg stevigere positie kunnen innemen in de Nederlandse markt. Het stelt Transavia ook in staat haar middelen zo in te zetten dat deze verandering versneld kan worden doorgevoerd. Samen hebben we al 25 nieuwe bestemmingen voor de zomerdienstregeling van 2017 aangekondigd. Zo bieden we met beide maatschappijen samen nu al meer dan 280 routes aan in Europa.”

Mattijs ten Brink

“Het zit in ons DNA om altijd naar nieuwe kansen uit te kijken, terwijl we tegelijkertijd onze business aanpassen aan nieuwe marktomstandigheden”, aldus Mattijs ten Brink, Managing Director van Transavia Nederland. “Op basis van onze sterke merkwaardering en de hoge klantloyaliteit in Nederland wordt verwacht dat onze stations in Amsterdam en Rotterdam in 2017 met 10% zullen groeien, terwijl Eindhoven dit jaar naar verwachting een groei zal meemaken van 20%. Helaas zal onze basis in München niet langer bijdragen aan onze strategie. Ik besef dat dit een grote teleurstelling is voor al onze collega’s en partners, vooral degenen in München”, voegde hij toe. “Zij hebben heel hard gewerkt voor onze klanten, en zullen dat uiteraard ook zeker blijven doen tot oktober 2017. Ik bedank allen nadrukkelijk voor deze grote inspanning.”

 Transavia blijft haar betrokkenheid tonen naar haar klanten, partners en medewerkers. Piloten, cabinemedewerkers en grondpersoneel zullen alle hulp en steun krijgen die nodig is om deze transitie door te maken. Klanten die vanaf de basis in München willen vliegen, kunnen tot en met de laatste vlucht in oktober boeken en vliegen.

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: