JANAILLAC NIEUWE TOPMAN AIR FRANCE KLM

Jean-Marc JanaillacJean-Marc Janaillac Foto Air France KlM
Facebooktwitterlinkedinmail

Jean-Marc Janaillac wordt de nieuwe topman van Air France-KLM.  Dat heeft de luchtvaartreus zojuist in een persbericht bekend gemaakt.  Hij volgt de naar de IATA vertrokken Alexander de Juniac op.

Het Governance Committee draagt unaniem voor Janaillac aan de raad van bestuur van de maatschappij. De raad stelt Janaillac aan als nieuwe CEO. Janaillac wordt CEO en voorzitter van de groep op het moment dat de huidige CEO Alexandre De Juniac vertrekt naar IATA. Dat zal op 31 juli zijn. De raad van bestuur van Air France-KLM kiest Janaillac vanwege zijn “internationale ervaring, zijn kennis van de transportbusiness in zowel Frankrijk als Nederland, zijn succes in de ontwikkeling van de bedrijven die hij geleid heeft, zijn kennis van de luchtvaartindustrie en zijn capaciteit om de dialoog met werknemers en andere stakeholders aan te gaan. Door deze kenmerken kan hij de uitdagingen aan die Air France-KLM te wachten staan”, aldus de maatschappij in het persbericht.

Scepsis
Pilotenvakbond VNV zegt in een reactie tegen Up in the Sky dat ze personen niet op voorhand willen diskwalificeren, “maar het heeft er alle schijn van dat de Franse commissarissen in de conseil d’administration blind Hollande volgen om zijn vriendje te benoemen, Janaillac.” VNV had het liefst de huidige Air France topman Guerin aan het roer van het moederbedrijf gehad. “Aan Guerin zouden we een interne kandidaat hebben die de business kent en vooral de dynamieken. Geen tijdverlies en iemand die al de nodige credits heeft verdiend in de luchtvaart en AFKL” zegt VNV voorman Steven Verhagen tegen Up in the Sky. “De Franse media worden gespind en zijn totaal afhankelijk van de regering vooral La Tribune.”

VNV zegt dat vooral door het gebrek aan weerstand vanuit Nederland dat deze “politieke benoeming een feit is. Het is zeker geen garantie dat het bedrijf er bovenop komt. Dat hebben we nu al een paar keer gezien. We hebben iemand nodig die de zaak van binnen en van buiten kent op luchtvaartgebied. En die niet al die onzinnige discussies over de kas, Transavia etc weer over gaat doen,” aldus Verhagen. “We willen dat de sterkte van beide bedrijven ten volle benut wordt. Dat leek met Guerin veel meer geborgd. Maar voor Hollande lijken andere zaken belangrijk te zijn maar niet het welzijn van AFKL. Wij maken ons ernstige zorgen dat het met wederom een politeke benoeming fout blijft gaan. Wij verwachten van tenminste de Nederlandse commissarissen een zeer kritische houding. Maar tot op heden merk ik daar erg weinig van! We mogen ons niet naar de Franse slachtbank laten leiden.”

MEER BIJ UP IN THE SKY

lees ook: VREES VOOR POLITIEKE BENOEMING AIR FRANCE-KLM

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: