Antinori valt af voor topbaan Air-France

Frédéric GageyFrédéric Gagey de mogelijke nieuwe topman van Air France-KLM (links) met Pieter Elbers van KLM
Facebooktwitterlinkedinmail

PARIJS – De gedoodverfde nieuwe CEO van Air France-KLM heeft voor de eer bedankt. Volgens Franse media heeft de huidige commercieel directeur van Emirates,  Thierry Antinori, geen trek in de ‘hondenbaan’ in Parijs.

Antinori werd gezien als de ideale kandidaat op de struikelende Alexandre de Juniac op te volgen. Deze is vorige week weggepromoveerd naar een toppositie bij de IATA Antinori, die naast een carriere bij Air France ook de luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Emirates van binnen heeft gezien, heeft de deskundigheid om de Franse staatsluchtvaartmaatschappij om te vormen tot een winstgevende onderneming.

Het krachtenveld met morrende bonden en de grote invloed van de politiek maken Antinori kopschuw. En dus zijn Air France, met op de achtergrond de politieke mannetjesmakers in het Elysée, naarstig op zoek naar andere geschikte kandidaten. De naam die nu het meest genoemd wordt is die van Frédéric Gagey. Hij was een belangrijke man achter Juniac en heeft ook is ook een tijdje actief geweest als financiële man van KLM. Hij kent de fusiemaatschappij dus als geen ander. Lees hier een dubbelinterview met Gagey en Pieter Elbers van juli 2015.

Andere serieuze kandidaten zijn: Lionel Guerin, nu baas van HOP, een dochtermaatschappij. Fabrice Bergièr, de huidige topman van vliegtuigbouwer Airbus. Hij was vier jaar geleden ook al kandidaat, maar wilde toen niet weg bij Airbus.

Als outsiders worden gezien: Guillaume Pepy, en Florence Parly, beiden topmanagers bij de Franse spoorwegen. Hun kandidatuur is niet waarschijnlijk vanwege hun gebrek aan ervaring in de luchtvaart. Dat ze toch genoemd worden, komt door hun behendigheid te overleven binnen het Franse politieke krachtenveld.

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: