WEINIG VERTRAGING ALS GEVOLG VAN ACTIES CABINEPERSONEEL

cabine personeelFoto KLM
Facebooktwitterlinkedinmail

Nieuwe acties van het cabinepersoneel zetten de bedrijfsvoering van het de KLM verder onder druk. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Woensdag wordt telkens het werk gedurende 40 minuten neergelegd, nadat de rechter dinsdag KLM in het ongelijk stelde in kort geding. De luchtvaartmaatschappij had geëist dat de bonden weer aan tafel kwamen. Volgens de rechter handelen de bonden zorgvuldig.

Tot nu toe valt de vertraging mee. De KLM spreekt van een vertraging van niet meer dan twintig minuten.

Afgelopen zomer mocht het KLM-personeel gedurende een aantal weken niet het werk neerleggen in verband met de vakantiedrukte. Dat werd door deskundigen gezien als een aanval op het stakingsrecht.

KLM moet bezuinigen en heeft er voor gekozen om voortaan op lange vluchten met één leidinggevende minder te vliegen. Deze wordt vervangen door een personeelslid dat voor alle passagiers inzetbaar is.

Er wordt intern echter met argusogen gekeken naar Air France, waar nog geen maatregelen zijn genomen om efficiënter te werken. Ter illustratie: op een Boeing 777-200 vliegt KLM 9 man cabinepersoneel mee, terwijl dat er Airfrance 14 man in de cabine zitten. Dat zorgt voor wrevel onder het KLM-personeel.

Afgelopen donderdag presenteerde topman Jean-Marc Janaillac een toekomstplan voor Airfrance KLM, waarin met geen woord over besparingen werd gerept. De luchtvaartmaatschappij staat onder financiële druk en moet eigenlijk fors ingrijpen in de kosten.

KLM en ook Air France maken nu winst bij gratie van de lage olieprijs. Als deze weer zou normaliseren, dan heeft de luchtvaartmaatschappij meteen een probleem.

Topman Pieter Elbers van KLM zei afgelopen vrijdag in een ontmoeting met de pers dat de cabinevakbonden ‘geen verhaal’ hebben. „Staken is een recht, maar geen plicht. De wereld om ons heen verandert, wij kunnen niet achterblijven.” Elbers wilde niet ingaan op de verschillen in bemanning tussen Air France en KLM.

Facebooktwitterlinkedinmail

Reacties: